Zmena licencovania Microsoft Teams

Zmena licencovania Microsoft Teams

Spoločnosť Microsoft 31. augusta 2023 oznámila dôležité zmeny v spôsobe licencovania služieb Microsoft 365, Office 365 a Microsoft Teams. Od 1. októbra 2023 budú tieto edície dodávané bez služby Microsoft Teams. V tomto článku sa budeme venovať podrobnostiam o tom, ako tieto zmeny ovplyvnia zákazníkov a čo to znamená pre partnerov spoločnosti Microsoft.

Dostupnosť licencií Microsoft Teams


Služba Microsoft Teams bude k dispozícii len formou samostatnej add-on licencie. To znamená, že od októbra Microsoft Teams už nebude štandardnou súčasťou aktuálnych balíkov typu E3/E5, Office 365 E3/E5 a Microsoft 365 Apps for Enterprise.


To isté platí pre licencie Microsoft 365 F1/F3, Office 365 F3 a plánov Microsoft 365 Business Basic, Standard a Premium. Zákazník si týmto spôsobom dokáže vybrať balík so štandardným obsahom produktov aj bez služby Microsoft Teams. Táto zmena taktiež prináša priaznivejšiu cenu pre zákazníkov využívajúcich balíky produktov bez tejto služby.

Čo ak už mám predplatené licencie a využívam Microsoft Teams?


Pre zákazníkov prihlásených na odber akéhokoľvek z príslušných balíkov budú dostupné nové možnosti licencovania. Môžu naďalej používať, obnovovať a pridávať miesta do svojich aktuálnych plánov ako zvyčajne. Alebo, ak chcú prejsť na novú zostavu, môžu tak urobiť pri výročí alebo obnovení zmluvy. Jediným rozdielom bude cena, ktorá sa bude skladať z ceny balíka produktov a služby Microsoft Teams. Aj keď ceny základných licencií budú lacnejšie, celková cena pre zákazníka s prikúpenou Teams add-on licenciou sa oproti doterajším licenciám mierne zvýši.

Zmena licencovania ovplyvní aj Microsoft partnerov


Tieto zmeny ovplyvnia balíky Microsoft 365 a Office 365 pre firemných zákazníkov v Európskom hospodárskom priestore a vo Švajčiarsku. Dôvodom je formálne vyšetrovanie Európskej komisie týkajúce sa spájania Microsoft Teams s balíkmi Microsoft 365 a Office 365 pre firemných zákazníkov. Microsoft partneri tak budú sprostredkovávať upravené EEA (European Economic Area) licencie bez služby Microsoft Teams, ktorá bude taktiež dostupná samostatne v EEA verzii. EEA verzie budú dostupné aj pre nadnárodné organizácie s registráciou v EEA a Švajčiarsku. Pre iné nadnárodné organizácie je pre získanie týchto balíkov potrebné nastavenie registrácie s fakturačnou adresou pre EEA alebo Švajčiarsko. Viac informácií nájdete na web stránke spoločnosti Microsoft.

Ak máte otázky ohľadom zmeny licencovania alebo záujem o služby Microsoft 365, Office 365 a Microsoft Teams, neváhajte nás kontaktovať.

Share this post