Microsoft ukončuje bezplatný upgrade z Windows 7/8

Microsoft ukončuje bezplatný upgrade z Windows 7/8

Spoločnosť Microsoft uverejnila 20. septembra na portáli Microsoft Device Partner Center oznámenie o konci možnosti inštalácie pre bezplatný upgrade z licencií Windows 7 a 8. Bezplatná ponuka na upgrade na Windows 10/11 od Microsoftu pre týchto používateľov však oficiálne skončila ešte v roku 2016. Aký je teda zmysel nového oznámenia a aký dopad bude mať toto rozhodnutie na zákazníkov využívajúcich licencie Windows 7 a 8?

Koniec bezplatných upgradov na Windows 10


Možnosť pre upgrade z Windows 7/8 na Windows 10 už nebude naďalej dostupná. Iné cesty inštalácie na získanie bezplatného upgradu Microsoft taktiež odstránil. Po viac ako siedmich rokoch po oficiálnom zrušení sa totiž spoločnosti Microsoft podarilo obmedziť tieto inštalačné cesty. Pomocou mich sa totiž dalo bezplatne dostať k upgradom na Windows 10. To znamená, že ak používate Windows 7 a chcete prejsť na Windows 10, je potrebné zakúpiť si licenciu na Windows 10/11 a nainštalovať ju na svoj počítač.

Čo ak používam staršie operačné systémy?


Operačné systémy Windows 7 a Windows 8 ostávajú naďalej funkčné. Je však dôležité poznamenať, že od januára 2020 Microsoft ukončil oficiálnu podporu pre Windows 7. Z tohto dôvodu už nebude poskytovať technickú pomoc a aktualizácie softvéru. To isté platí aj pre Windows 8.1, kde nastal koniec podpory v januári 2023. Pre lepšie zabezpečenie a najnovšie funkcie je preto odporúčané prejsť na novšie operačné systémy, akými sú Windows 10 alebo 11. Pre upgrade na Windows 10 musí vaše zariadenie spĺňať niekoľko systémových požiadaviek, ktoré nájdete na web stránke spoločnosti Microsoft.

Upgrade na Windows 11


Dobrou správou je, že Upgrady na operačný systém Windows 11 z Windows 10 budú naďalej bezplatné. Pre daný upgrade je však potrebné, aby vaše zariadenie spĺňalo určité technické a softvérové parametre. Kompatibilitu vášho zariadenia s Windows 11 môžete skontrolovať prostredníctvom informačnej web stránky spoločnosti Microsoft.

Ak máte otázky ohľadom upgradov Windows alebo záujem o služby Microsoft, neváhajte nás kontaktovať.

Share this post