IT trendy 2022: Na čo sa sústrediť v digitálnej transformácii?

IT trendy 2022: Na čo sa sústrediť v digitálnej transformácii?

Odborník na IT technológie Ing. Andrej Blanárik zo spoločnosti Sanding s.r.o. zhrnul svoje odporúčania v oblasti  digitálnej transformácie. Čo robiť a ako si vyberať v službách, ktoré zabezpečujú dohľad a údržbu vášho IT prostredia? Načo si treba dávať pozor, či akými novými smermi hľadieť na poli IT v roku 2022? Tu sú jeho tipy.

IT trend #1 – Digitálna transformácia alebo nebojte sa nových IT služieb 

COVID v mnohých firmách, ale dokonca aj v školách, akceleroval tzv. digitálnu transformáciu. Výsledok je našťastie pozitívny, pretože umožnil robiť tie isté veci inak, a to efektívnejšie a rýchlejšie. Odporúčaním preto je si prezistiť, ktorý balík služieb je pre vás ako užívateľa ten najvýhodnejší. Napríklad balík Microsoft 365 disponuje 24 cloudovými službami. Vyberte si však takého dodávateľa, ktorá vám pomôže najprv transformovať vaše existujúce a už fungujúce procesy, a následne vám pomôže objaviť nové možnosti k vášmu zlepšovaniu. 

IT trend #2 – Virtualizácia IT prostriedkov 

Máte aplikácie, ktoré sa nedajú preniesť do „bežných“ cloudových služieb? Tak to skúste aspoň ich virtualizáciou. To je ďalší dôležitý trend na rok 2022, ktorý prináša zmenu v používaní IT služieb. Dnes už je možné preniesť do virtuálneho priestoru takmer všetko. Webovú stránku tam už máte, emaily tak isto, možno už aj váš aplikačný server s účtovníctvom. Novinkou je virtualizácia pracovných staníc, ktorá sa stala tiež dostupnejšou. Pripojiť sa tak k firemnému prostrediu môžete už aj na diaľku. Virtualizácia vám odomkne aj priestor na rýchle reflektovanie vašich firemných potrieb. Potrebujete napríklad server. Klik, a za pár sekúnd ho máte nainštalovaný. A ak ho už nepotrebujete? Klik, je po ňom, a aj po nákladoch. Chce to len odpútať sa od krabičiek, na ktoré ste boli zvyknutí, pričom nepríjemne hučali a zvyšovali účet za elektrinu. Poraďte sa preto s takým IT odborníkom, ktorý virtualizácii rozumie, a vysvetlí vám, čo by mohla priniesť vášmu podnikaniu. 

IT trend #3 – Kybernetická bezpečnosť? To sa ma netýka. = Veľký omyl. 

Téma kybernetických podvodov už asi oslovila každého. Ide o serióznu tému, ktorú dokazuje aj vznik vládneho národného centra kybernetickej bezpečnosti SR,  či vznik špecializovaného pracoviska pre hybridné hrozby a dezinformácie (CSIRT.SK | Vládny CSIRT | Governmental CSIRT). Dbajte preto na spoluprácu so správnou  IT firmou, ktorá dokáže zvýšiť vašu bezpečnosť aj bez veľkých investícií a drahých IT-čkárov. Mnoho úkonov bezpečnosti vám vedia doručiť ako škálovateľnú službu, ktorá obsahuje základnú bezpečnostnú „hygienu“ až správu pokročilých technológii. Cena sa potom odvíja od počtu vašich počítačov. Nový trend v počítačovej bezpečnosti sa tak dá zľahčene prirovnať k montáži alarmov do domov, ktoré sú dnes úplne bežné a dostupné. 

IT trend #4 – Umelá inteligencia a automatizácia pracovných procesov 

Bojíte sa? Pritom sa nemusíte. Ide o celkom užitočnú vec, hoci Elon Musk nás straší, že nás to zahubí, pričom sám ju produkuje. Užitočnosť umelej inteligencie je v tom, že dokáže napríklad preložiť váš wordovský dokument do viac ako 100 jazykov. A kvalitne. Ďalej vám môže urobiť na webovej stránke automatickú službu pre zákazníkov, a odpovedať na pripravené často kladené otázky vlastným Chat Botom 24 hodín denne. A zaťaží vás až vtedy, keď automat nebude vedieť odpovedať. Tieto technológie sú dostupné pre užívateľov cloudových služieb ako ich nadstavba, ale aj samostatne. Mnohé vás už dnes prekvapia svojou dostupnou cenou a jednoduchosťou nasadenia. Určite je však dobré začať digitálnou transformáciou bežných služieb, ktoré už používate, a po ich pochopení a adaptovaní prikročiť k pokročilým funkciám. Všetko si môžete študovať sami alebo sa obrátiť na modernú IT firmu, ktorá už tieto technológie ovláda, a pomôže vám s ich zavedením. 

IT trend #5 – Internetové stránky, kde sa robí obchod 

Ale veď to nie je žiadna novinka! Mýlite sa, je. Pretože webová stránka už nie je len prezentáciou firmy. Je to aj miesto, kde sa uskutočňuje obchod. Áno, aj objednanie jedla z podniku za rohom už robíme cez internet. Aj topánky si objednávame cez internet, ktoré by bolo asi vhodnejšie si najprv vyskúšať. Nová generácia kupuje už všetko cez internet. Preto ide o pokračujúci trend pre rok 2022. Rozmýšľajte, čo a ako z vašich produktov môžete ponúkať v inovovanej forme na internete. Pokročilí už dokonca rozmýšľajú ako môžu jednotlivé služby, ktoré používajú, zautomatizovať. Napríklad ak niekto vo vašom e-shope nakúpi, automat objedná kuriéra na rozvoz, či tovar vyskladní. Dokonca vygeneruje a urobí účtovné záznamy. Trend je teda automatizovať predaj a služby na internetovej stránke. Ideálne, keď sa aj automaticky realizujú alebo distribuujú.  

IT trend #6 – Všetko sa prepája internetom – IoT 

IoT alebo Internet of Things znamená Internet vecí. Už sme si zvykli, že internet je všade prítomný, a pre deti je základnou potrebou, dôležitejšou ako jedlo a spánok. Okrem už spomínaných ľudí, sa na internet pripája všetko, čo má zmysel aj nezmysel. Pre firmu by to malo mať zmysel v tom, že si cez internet môže merať alebo ovládať zariadenia, a mať tak okamžite prehľad alebo možnosť zmeny a riadenia. Môj obľúbený príklad je výmena elektromerov v domácnostiach za také, ktoré nahlásia odpočet elektriny už cez internet. Ďalším príkladom je môj nový termostat na chalupe, ktorý si cez internet sám zistí, koľko je vonku stupňov a prispôsobí tomu kúrenie. Alebo si nastavím cez mobil, že po mojom príchode v piatok o 18tej, tam už bude presne taká teplota akú chcem, pretože termostat je riadený dátami o teplotnom správaní sa domu. Presne takto treba hľadať možnosti využitia zapojení vecí a prostriedkov do internetu. Spájať pôvodné a existujúce, s novým spôsobom merania a ovládania. 

Uverejnené aj:

https://www.nextech.sk/a/2022–Na-co-sa-sustredit-v-digitalnej-transformacii

Share this post