Email od DNSslovakia.com – phishing?

Email od DNSslovakia.com – phishing?

Tieto dni množstvo spoločností obdržalo email, kde firma DNSSlovakia.com ponúka registráciu domény .COM Ako dôvod uvádzajú ochranu firmy. Píšu, že majú povinnosť chrániť doménu 10 rokov. Stačí zaplatiť 10×19,90 EUR teda 199,90 EUR.

SK-NIC vo svojom emaile zo dňa 11.1.2019 upozorňuje, že ide s najväčšou pravdepodobnosťou o phishing.

SK-NIC 11.2.2019

Vážený registrátor,
dovoľujeme si Vás upozorniť, že v ostatných dňoch boli zaregistrované viaceré e-maily adresované držiteľom .sk domén s cieľom naviesť ich na registráciu obdobných .com, či iných domén, na 10 rokov, pričom je pravdepodobné, že ide o phishing s cieľom vylákať od adresátov finančné prostriedky.

V tejto súvislosti Vás chceme upozorniť na niekoľko dôležitých skutočností:

• Doména, z ktorej je e-mail zasielaný, má aj príslušné webové sídlo s rôznymi informáciami, doména však bola zaregistrovaná iba 25. januára 2019 a jej držiteľom je istý holandský subjekt.

• Doména je zaregistrovaná prostredníctvom amerického registrátora GoDaddy – prípadné upozornenie na nekalé konanie je možné prostredníctvom adresy abuse@godaddy.com.

• Firma s predmetným názvom podľa Obchodného registra SR v súčasnosti neexistuje.

• Na adrese uvádzanej na príslušnom webe ako sídlo danej firmy nie je zaregistrovaná žiadna firma takéhoto ani obdobného názvu.

Odporúčame preto dôsledne zvážiť dôveryhodnosť podobných ponúk a podľa toho vykonať ďalšie kroky. Tiež odporúčame s využitím verejne dostupných služieb (whois, obchodný register, a pod.) preveriť skutočnosti týkajúce sa odosielateľov podobných správ.

Odporúčame zvážiť o týchto rizikách upozorniť svojich používateľov, pre ktorých registrujete domény .SK.

Ďakujeme Vám za pozornosť a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.
S priateľským pozdravom,
Tím SK-NIC, a. s.

Upozornenie bolo uverjnené dňa 6.2.2019 na https://sk-nic.sk/novinky/

Ukážka emailu:

Share this post