Čo je WiFi 7 a aká je budúcnosť bezdrôtového pripojenia?

Čo je WiFi 7 a aká je budúcnosť bezdrôtového pripojenia?

Budúcnosť bezdrôtového pripojenia je už za rohom a sľubuje prelomové vylepšenia oproti aktuálnym technológiám. Čo znamená pojem WiFi 7? Budeme sťahovať niekoľkohodinové filmy za pár sekúnd a kedy sa táto novinka stane novým štandardom aj v našich zariadeniach?

Až 5-násobne rýchlejšie

WiFi 7, tiež známe pod názvom IEEE 802.11be, je novou generáciou WiFi štandardu a nástupcom aktuálne využívaného WiFi 6. Táto revolučná technológia sľubuje až 5-násobnú rýchlosť oproti svojmu predchodcovi, čím by sa stala najrýchlejšou WiFi technológiou na svete. Aktuálnu najvyššiu prenosovú rýchlosť, ktorá predstavuje 9,6 Gb/s nahradí rýchlosťou nepredstaviteľných 46,1 Gb/s.

Hladký prenos dát vďaka trom pásmam

Ponúka taktiež nové trojpásmové šírenie, to znamená prenos cez všetky tri frekvenčné pásma – 2,4 GHz, 5 GHz, ako aj 6 GHz, ktoré sa zatiaľ v EÚ nevyužíva. Touto podporou pre extra široké kanály v pásme 6 GHz zdvojnásobuje kapacitu šírky pásma pre umiestenie väčšieho počtu zariadení. Každý nový štandard sľubuje rýchlejší prenos dát a väčšiu stabilitu pripojenia. Dôležitosť týchto kvalít je potrebná viac než kedykoľvek predtým, keďže čoraz viac zariadení, či už pre domácnosť, alebo pracovné priestory, sa spolieha na bezdrôtové internetové pripojenie alebo je naň odkázaných.

Wifi 7 prináša digitálne zážitky ako nikdy predtým

Zabudnite na preťažené internetové prostredie, pomalé sťahovanie dát či nespoľahlivé pripojenie počas práce. WiFi 7 spríjemní všetky pracovné povinnosti a uľahčí vaše podnikanie. Prinesie taktiež kvalitnejšie neprerušované digitálne zážitky vo využívaní rozšírenej/virtuálnej reality, online hier a aplikácií poháňaných umelou inteligenciou. Môžete sa jednoducho spoľahnúť na stabilné pripojenie a rýchlejší internet.

Porovnanie maximálnych rýchlostí jednotlivých generácií WiFi:

• Wi-Fi 1 (802.11b) 11 Mb/s
• Wi-Fi 2 (802.11a) 54 Mb/s
• Wi-Fi 3 (802.11g) 54 Mb/s
• Wi-Fi 4 (802.11n) 600 Mb/s
• Wi-Fi 5 (802.11ac) 3,5 Gb/s
• Wi-Fi 6 (802.11ax) 9,6 Gb/s
• Wi-Fi 6E (802.11ax) + 6 GHz 9,6 Gb/s
• Wi-Fi 7 (802.11be) 46,1 Gb/s

wifi speeds

Kedy budeme môcť využívať WiFi 7?

Do ponuky sa čoskoro začnú dostávať zariadenia podporujúce WiFi 7 a vydanie nového štandardu je plánované na máj 2024. To však neznamená že existujúce zariadenia s pripojením na WiFi budú po vydaní WiFi 7 nejakým spôsobom obmedzené. Naopak, s výmenou routera za vyšší štandard si zabezpečíte rýchlejšie a stabilnejšie pripojenie všetkých zariadení vo vašej kancelárii či domácnosti.

Share this post