Ako zdielať súbor alebo adresár v Sharepoint

Ako zdielať súbor alebo adresár v Sharepoint

Zdieľanie súborov Microsoft Office 365 Sharepointe môže byť pre nováčikov mätúce. Preto si krátko vysvetlime ako funguje.

Pozor! V prípadoch, keď nie je bezpečnosť dobre nastavená a užívateľ nie je dobre zaškolený môže byť použitie zdieľania aj nebezpečné. Pretože súbory odoslané len s linkou pre každého sa môžu ľahko dostať do nesprávnych rúk.

Preto sa pozrime aké možnosti máme pri zdielaní súboru či adresára, respektíve jeho linky.

Zdielanie súborov a adresárov v Sharepointe

Možnosti pre koho by ste chceli, aby tento odkaz pracoval (možnosti sa líšia v závislosti od nastavení správcu):

Každý používateľ s prepojením. Kto získa tento odkaz, má prístup ktokoľvek, či už ho dostane priamo od vás, alebo ak ho odošle niekto iný. Môžu to byť ľudia mimo vašej organizácie.
V našej organizácii máme túto možnosť zakázanú z bezpečnostných dôvodov.

Ľudia vo vašej organizácii s prepojením, ktorý má odkaz na súbor, či už ho dostane priamo od vás alebo odošle od niekoho iného.

Ľudia s existujúcim prístupom môžu používať ľudia, ktorí už majú prístup k dokumentu alebo priečinku. Použite, ak chcete poslať odkaz niekomu, kto už má prístup.

Konkrétni ľudia udelí prístup iba k ľuďom, ktorých zadáte, hoci k nim už môžu mať prístup iní ľudia. Ak ľudia pošlú pozvánku na zdieľanie, odkaz budú môcť použiť iba ľudia, ktorí už majú k položke prístup.

Po získaní správnej linku môžeme túto odoslať priamo z tohto okna alebo sa rozhodnúť ju poslať inak. Outlookom, Teamsom alebo iným vhodným nástrojom.

Share this post