Ako si overiť, či je router hacknutý?

Ako si overiť, či je router hacknutý?

Otvárajú sa vám nechcené alebo zmenené stránky? Najmä vtedy keď sa snažíte pristúpiť na stránky chránené pomocou HTTPS. Je možné, že váš router niekto napadol a ste v ohrození. Ak sa vám to deje na všetkých zariadeniach v sieti, zrejme vám hijackli váš router!

DNS hijack znamená, že niekto náročky zmenil nastavenie DNS vášho routra bez vášho súhlasu. Tento typ útoku umožňuje útočníkovi kontrolovať, monitorovať alebo presmerovať vaše internetové dopyty. Napríklad vždy, keď sa budete chcieť pripojiť na svoj internet banking, takto zmenený router vás môže poslať na podvodnú stránku. Útočník sa môže tiež pokúsiť získať kontrolu nad vaším spojením s bankou a urobiť napríklad neoprávnený prevod peňazí.

Čo sa ešte môže stať ak máte hijacknuté DNS na vašom routry?

  • DNS hijacking môže zmeniť reklamu, ktorú vidíte. Ak sa vám napríklad zobrazuje nevhodná reklama na bežných stránkach, ktoré navštevujete, môže to byť signál, že máte problém.
  • Reklama môže byť modifikovaná tak, aby sa vás snažila oklamať. Keď sa vám začne zobrazovať napríklad reklama, ktorá vás informuje, že niečo nie je v poriadku s vašim počítačom, môže to byť signál, že máte problém.
  • DNS hijack vás môže presmerovávať z populárnych stránok na podvodné stránky, ktoré môžu vyzerať identicky. Tieto stránky sa potom snažia získať vaše prístupové údaje, osobné údaje alebo dokonca informácie z kreditnej karty alebo bankové informácie.

Ako si overiť, či je váš router v poriadku ? Môžete skúsiť službu, ktorú ponúka spoločnosť F-Secure.

F-Secure router checker

Pre overenie routra použite túto linku – overenie DNS routra.

Stále ste si neni istý? Kontaktujte nás.

Share this post