Windows 10 vs. Windows 11. Prečo sa oplatí prejsť na nový Windows 11

Windows 10 vs. Windows 11. Prečo sa oplatí prejsť na nový Windows 11

Ako moderný poskytovateľ  IT a cloud služieb kladieme veľký dôraz na inovácie a hlavne ich dopad na vašu bezpečnosť 

V roku 2021 spoločnosť Microsoft predstavila po šiestich rokoch nový operačný systém – Windows 11. Pre tých, ktorí už používajú Windows 10, je tento upgrade k dispozícii zadarmo. Avšak aj napriek tomu mnohí používatelia stále váhajú s prechodom. V tomto článku vám ukážeme, prečo sa oplatí prejsť na Windows 11, jeho výhody aj možné nedostatky. Z hľadiska bezpečnosti bude prechod na Windows 11 čoskoro nevyhnutnosťou, a preto je dôležité zvážiť tento krok už teraz.  

V tomto článku vám priblížime hlavné výhody Windows 11.

Dňa 14.októbra 2025 bude ukončená podpora pre Windows 10 a váš počítač so systémom Windows 10 už nebude dostávať bezpečnostné aktualizácie a Microsoft už nebude poskytovať technickú podporu.

Prečo by ste mali prejsť na Windows 11?

Pri každej novinke sa nájdu aspekty, ktoré niektorým nemusia vyhovovať tak. Nič to však nemení na fakte, že Windows 11 je podľa slov samotného Microsoftu veľkým krokom vpred. Medzi najväčšie prednosti zaraďuje moderný, čistý dizajn spolu s novými  kreatívnymi funkciami, ktoré užívateľom umožňujú efektívnejšiu prácu, produktivitu a lepšiu organizáciu.

Tu sú niektoré z hlavných výhod a nových funkcií, ktoré prináša nový Windows 11:

1. Zvýšená bezpečnosť

Hlavný dôvod pre prechod na Windows 11  je určite bezpečnosť, nevyhnutná pre váš podnik. Nový systém inkorporuje  niekoľko vylepšených bezpečnostných funkcií, ktoré chránia vaše údaje pred malvérom,  phishing nástrahami a ďalšími hrozbami.

  • Windows Defender Application Guard- je jednou z najzaujímavejších nových funkcií, ktorý izoluje nedôveryhodné aplikácie v bezpečnom prostredí.
  • Aktualizované bezpečnostné nástroje -ako Windows Defender Firewall a Windows Defender SmartScreen, aby poskytovali ešte lepšiu ochranu siete a zariadení.
  • Viaceré vrstvy ochrany- Od okamihu nastavenia Windows pracuje v kombinácii s hardvérom a je navrhnutý s viacerými vrstvami ochrany, aby pomohol udržať aplikácie, informácie a súkromie v bezpečí.
  • Zariadenie je chránené pomocou SmartApp Control -Windows 11 spustí len aplikácie s dobrou povesťou, ktoré neohrozia vaše dáta.
  • Zabezpečenie prehliadača Microsoft Edge -Okrem poskytovania kontroly nad vašimi dátami a ochrany pred malvérom môže Microsoft Edge tiež skenovať web, aby zistil, či vaše heslá boli kompromitované.
  • Aktualizácie  –  Windows 11 obsahuje automatické aktualizácie, ktoré zabezpečujú, že váš systém bude vždy chránený najnovšími bezpečnostnými vylepšeniami. Táto výhoda je špeciálne dôležitá v prípade, že systém používate na firemné účely. Používatelia samozrejme môžu nastaviť čas hodín, počas ktorých sa aktualizácie nebudú inštalovať, aby nerušili ich prácu. Máte tak stále istotu, že máte vždy najaktuálnejšiu verziu systému bez nutnosti vášho zásahu.

2. Copilot pre Windows 11

Cieľom celého Windows 11 bolo spraviť operačný systém, ktorý bude redizajnovaný pre celkovú lepšiu kreativitu a produktivitu. Obsahuje teda mnohé nové prvky. Jedným z nich je Copilot Windows 11 (ako plugin). Copilot je AI asistent poháňaný umelou inteligenciou, ktorý pomáha získať odpovede a inšpirácie z celého webu, podporuje kreativitu a spoluprácu a pomáha vám sústrediť sa na aktuálnu úlohu.

Viac o Copilote píšeme na našom blogu, tu:

3. Jednoduchšie, modernejšie ovládanie

Systém Windows 11 prináša veľkú inováciu –  navigáciu pomocou rozpoznávania hlasu, sledovanie živých titulkov a čítanie textu na obrazovke hlasom v prirodzenom ľudskom znení.

4. Windows Backup

 Windows Backup zabezpečí že sa na svojom novom počítači dokážete okamžite zorientovať. Umožňuje si ľahko nastaviť veci podľa svojich preferencií tak, že jednoducho prenesiete niektoré z obľúbených nastavení, súborov a aplikácií z vášho starého počítača.

5. Lepší výkon

Windows 11 poskytuje lepší výkon, rýchlejšie spúšťanie a plynulejšiu prevádzku oproti staršej verzii.

Obsahuje nový súborový systém, ktorého úlohou je  zvýšiť efektivitu a minimalizovať fragmentáciu disku (stav, kedy súbory na pevnom disku nie sú usporiadané do súvislých blokov, čo môže spomaliť ich prístup a spracovanie).

Ďalšie vylepšenia v riadení pamäte umožnia počítaču lepšie využívať dostupnú RAM, čo by malo viesť k plynulejšiemu a efektívnejšiemu fungovaniu. Okrem toho, Windows 11 prináša aj nového správcu úloh a prepracovanejšie užívateľské rozhranie.

6. Väčšia stabilita

Predchádzajúce verzie systému Windows často trpeli nestabilitou z rôznych dôvodov.  Vo Windows 11 boli tieto problémy vyriešené rôznymi vylepšeniami. Riadenie pamäte bolo úplne prepracované a výnimky sú teraz spracované oveľa spoľahlivejšie. Výsledkom je, že Windows 11 je oveľa stabilnejší, spoľahlivejší a  pády systému sú menej časté.

Čo vás možno môže odradiť

Pri študovaní názorov na operačný systém Windows 11 sa môžete stretnúť s rôznymi argumentmi proti.

1. Hardvérové požiadavky

Po uvedení Windows 11 na trh vyvolali najväčšie diskusie hardvérové požiadavky. Nie všetky počítače (najmä tie staršie) sú totiž kompatibilné – vhodné na aktualizáciu. Medzi niektoré systémové podmienky napríklad patrí potreba TPM bezpečnostného čipu, či požiadavka na novší procesor, keďže systém funguje iba na 64-bitových  procesoroch. Avšak všetky tieto požiadavky zabezpečujú lepšiu bezpečnosť a výkon, čo je kľúčové pre modernejšie a výkonnejšie IT prostredie. Preto sa z nášho pohľadu stáva uvedená nevýhoda výhodou – potrebujete výkonnejšie IT prostredie – kúpte si nový počítač, radi vám s tým pomôžeme.

 Zoznam všetkých potrebných systémových požiadaviek nájdete na:  Windows 11 systémové požiadavky – Podpora spoločnosti Microsoft

2. Štartovacie menu

Štartovacie menu býva niekedy vecou osobnej preferencie. Vyskytujú sa názory, že nové štartovacie menu vo Windows 11 nie je také intuitívne a praktické. Nové štartovacie menu vo Windows 11 je moderné a minimalistické, čo môže naozaj možno na prvý pohľad pôsobiť menej intuitívne. Hoci sme v systéme Windows 10 zvyknutí na navrhovanie často alebo naposledy použitých aplikácií, Windows 11 ponúka čistý a prehľadnejší vzhľad, ktorý má slúžiť na lepšie sústredenie  sa na prácu. Je pravda, že ikonky síce neukazujú dodatočné informácie a možnosti napájania sa presunuli do iného menu, čo môže na zvyknutie chvíľu trvať, ale tieto zmeny celkovo prispievajú k lepšej organizácii, modernizácii a priehľadnosti pracovného prostredia.

3. Centrum akcií

Centrum akcií vo Windows 11 prešlo zmenami, ktoré niektorí používatelia môžu považovať za menej priehľadné. Kým vo Windows 10 môžete nastaviť zvuk, Wi-Fi alebo zobraziť stav batérie priamo kliknutím na príslušnú ikonu, vo Windows 11 sú tieto možnosti zoskupené. Tieto zmeny pomáhajú udržať pracovnú plochu organizovanú a menej zahltenú ikonami. Hoci notifikačná oblasť vo Windows 11 neobsahuje kalendár s možnosťou pridávať nové udalosti, Microsoft integruje kalendár do aplikácie Outlook a ďalších nástrojov, čím sa podporuje lepšia integrácia ekosystému Microsoft 365.

4. Možná nekompatibilita softvéru 

Pre niektoré firmy, ktoré sa spoliehajú na staršie softvéry, môže prechod na nový operačný systém priniesť určité výzvy. Je šanca že bude potrebné aktualizovať alebo upraviť ovládače pre periférne zariadenia, ako napríklad tlačiarne. Prechod na Windows 11  ale zároveň otvára dvere k novým možnostiam a zlepšenej bezpečnosti, čo je z dlhodobého hľadiska nevyhnutné.  Ak si myslíte, že prechod na upgrade na Windows 11 pre vašu firmu môže byť problém, sme vám k dispozícií s našimi službami ako špecialista na Microsoft 11. S nami to zvládnete- ľahko a efektívne

Záver: Oplatí sa prejsť na Windows 11?

Aj keď Windows 11 má oproti množstvu výhod aj svoje nevýhody, možno ich považovať za vec zvyku a osobných preferencií. Windows 11 predstavuje významný pokrok v oblasti operačných systémov. Medzi jeho prednosti patrí moderný dizajn,  väčšia podpora kreativity a efektivity. Najdôležitejšou výhodou je však bezpečnosť.

Prechod na Windows 11 zabezpečuje najnovšie bezpečnostné funkcie a ochranu pred modernými hrozbami. Firmy, ktoré si cenia svoje dáta a bezpečnosť, by mali vážne zvážiť upgrade na Windows 11.

Sme tu pre vás pre akékoľvek otázky spojené s Windows.

 Ponúkame komplexné služby vrátane licencií, školení, pomoci s nastavením, vysvetlením, migráciou do cloudu.  Pre záujem o naše služby nás kontaktujte.

Share this post